fbpx

Docu: Hotel Mokum

HOTEL MOKUM (NL 2023) – Yannesh Meijman
Inclusief nagesprek o.l.v. moderator Brecht van der Meulen

Pak Mokum Terug is de naam van de Amsterdamse actiegroep die niet accepteert dat het basisrecht op wonen niet langer lijkt te gelden. Wonen in Amsterdam is voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Tegen deze achtergrond doet Hotel Mokum met als voice-over de stem van een gefingeerde activist verslag van het kraken van een vervallen hotel in de binnenstad. Met mobiele telefoon-, archief- en fictiebeelden volgen we de gebeurtenissen. De krakers veranderen het zwaar vervuilde hotel in een levendige woon- en werkgemeenschap. Naast woonruimtes zijn er ateliers en plekken voor bijeenkomsten en buurtfeesten. De eerste maand in het pand wordt gevierd met een hoopvol feestje. De teleurstelling is groot als de bewoners ruim een week later op last van de rechter door de ME het pand worden uitgezet.

Tijdens de Week van de Haarlemse Nacht grijpt de Schuur de vertoning van Hotel Mokum aan om een panelgesprek te voeren over het belang van de rafelranden en broedplaatsen voor cultuur, nachtleven en onderstroom in de stad.

Tijden
21:15 Documentaire Hotel Mokum
22:15 Nagesprek